Updated on 7 października, 2024
Powłoka antyadhezyjna jest znana nie od dziś. Wynaleziona została w 1938 roku przez amerykańskiego chemika Roya Plunketta i nie od razu zorientowano się, jakie zastosowanie może mieć. Z czasem teflon został doceniony przez wiele gałęzi przemysłu i gospodynie domowe. Czym charakteryzuje się powłoka antyadhezyjna?
Powłoka antyadhezyjna – co to jest?
Powłoka antyadhezyjna inaczej PTFE (politetrafluroetylenowa) została odkryta przez Roya Plunketta przypadkiem. Pracował on nad środkami chłodzącymi, gdy odkrył, że materiał, który powstał ma niesamowite właściwości. Cechuje go duża odporność chemiczna i cieplna.
Plunkett od razu zorientował się, że jest to ciekawe odkrycie, które może mieć wiele zastosowań. Jednak dopiero w 1954 roku zaczęto stosować PTFE przemysłowo. Jednocześnie wszyscy poznali powłokę antyadhezyjna pod nazwą teflon, której najpopularniejszym wykorzystaniem jest ochrona garnków i patelni, obecnych w każdym domu.
Powłoka antyadhezyjna – właściwości
Teflon jest w każdym domu. Bardzo chętnie używamy garnków czy patelni, które mają powłokę teflonową.
Powłoka antyadhezyjna jest związkiem, który występuje w stanie skupienia w temperaturze pokojowej. Charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję oraz niskim współczynnikiem tarcia.
Dzięki swojej wysokiej odporności na temperaturę (aż do 260 º C) jest używany jako powłoka garnków oraz patelni. Kolejna cechą jest odporność na ścieranie i zużycie. To właśnie dzięki tym cechom garnki teflonowe znajdują się w każdej kuchni na świecie.
Warto wiedzieć, że powłoka antyadhezyjna jest również odporna na działanie wielu środków chemicznych. Dodatkowo posiada właściwości dialektryczne.
Powłoka antyadhezyjna – zastosowanie
Nie ma domu, w którym nie byłoby garnków czy patelni, które nie są teflonowe. Od lat teflon jest wyjątkowo popularny i bardzo ceniony w tej gałęzi przemysłu. Garnki teflonowe dobrze sprawują się w kuchni, są coraz bardziej wytrzymałe i funkcjonalne. Warto jednak wiedzieć, że powłoka antyadhezyjna sprawdza się nie tylko w tej gałęzi przemysłu.
Właściwości PTFE sprawiają, że są one chętnie używane w przemyśle spożywczym. W piekarnictwie i cukiernictwie bardzo często wykorzystuje się powłokę antyadhezyjną do produkcji blach, form czy lejów. Równie często można ja zobaczyć w stołówkach, restauracjach czy kawiarniach.
Powłoka PTFE jest chętnie wykorzystywana w przemyśle motoryzacyjnym oraz tekstylnym. Powłoki antyadhezyjne nie wchodzą w reakcje chemiczne, dzięki temu wykorzystywane są w przemyśle elektrycznym i medycznym. Sprawdzają się przy uszczelnianiu rur przemysłowych, produkcji taśm uszczelniających czy kontenerów.
Powłoka antyadhezyjna pod nazwą teflonu jest znana każdemu. Niewiele jednak osób wie, jak szerokie zastosowanie ma PTFE. Dziś teflon przeszedł wiele modyfikacji i udoskonaleń. Łączony jest z granitem, włóknem szklanym, brązem czy grafitem. Dzięki tym modyfikacjom zmieniają się jego właściwości, a w konsekwencji zastosowanie.