Rodzaje widelców – savoir vivre w kuchni.

Możemy wyróżnić wiele rodzajów widelców, z których każdy ma specjalne przeznaczenie. Jednym zjemy przystawkę, inny wykorzystamy do deseru. Jak nie pogubić się w gąszczu zasad savoir vivre? Podpowiadamy!

Savoir vivre – podstawowe zasady

Podstawowa zasada dotyczy trzymania widelca: zawsze w lewej dłoni, natomiast w prawej znajduje się nóż. Dotyczy to prawie każdego posiłku. Jedynie jedząc rybę można przełożyć widelec do prawej ręki, ponieważ to danie nie wymaga użycia noża. Podczas krojenia trzymamy widelec wypukłością do góry, natomiast przy wkładaniu jedzenia do ust odwracamy go.

Rodzaje widelców

Rodzaje widelców :

Stosuje się następujące wielkości i rodzaje widelców:

Widelec półmiskowy z dwoma zębami – służy do nakładania pieczonego mięsa lub też wędlin czy serów z półmiska na talerze.

Widelec do dania głównego – tradycyjny z długimi ząbkami, leży na stole po lewej stronie talerza.

Widelec do przystawek – jest mniejszy od widelca do głównego dania i ma krótsze ząbki, leży na stole obok widelca obiadowego.

Widelec do ryb – nazywany również serwingowym (czyli należący do sztućców środka stołu) posiada szeroko rozstawione cztery zęby.

Widelczyk do ciast – jest mały, takiej długości jak łyżeczka do herbaty, z reguły ma trzy ząbki – choć może posiadać także dwa.

Widelec do ślimaków – mały widelczyk wielkości widelczyka do ciast i deserów, ma dwa szeroko rozstawione ząbki.

Widelec do ostryg – jest podobny do łyżki z dwoma wciętymi ząbkami, który to kształt ma pomóc swobodnie nabierać ostrygi.

Według specjalisty z dziedziny savoir vivru widelce można podzielić jeszcze na następujące podgrupy: do pieczonych ziemniaków, do oliwek, sałatkowy indywidualny, sałatkowy serwingowy, do sałaty, do szparagów, do pikli, owoców, do lodów itd.

Wybierz widelca

Jak jeść nożem i widelcem?

Jedząc potrawy widelcem i nożem odkrawa się małą porcję mięsa i podnosi je do ust, tak samo możemy jeść ziemniaki. Drugim sposobem jest wydzielenie porcji surówki, odkrojenie mięsa czy ziemniaka i nasunięcie porcji w podobny sposób, jak robimy to łyżką. Jedzenie na widelec nagarnia się nożem tylko wtedy, gdy nie ma innej możliwości umieszczenia go na widelcu, a następnie w ustach. Nóż zawsze współpracuje z widelcem, dlatego nie oddala się go zbytnio od talerza.

Istnieje pewien sposób komunikacji za pomocą sztućców przy posiłku. Ułożone w odpowiedni sposób nóż i widelec informują gospodarza domu lub obsługę przyjęcia o naszych „zamiarach” wobec dania. Jeśli widelec i nóż są skrzyżowane, oznacza to, że nie chcemy jeszcze, aby zabrano talerz i wrócimy do posiłku. Kiedy jedzenie już zakończyliśmy należy widelec i nóż ułożyć równolegle przy sobie, trzonkami zwróconymi w prawą stronę, na miejscu wskazującym godzinę siedemnastą.